sunnuntai 11. elokuuta 2013

12. Muutoksen tuulia


Tom tuntee itsensä heti huomattavasti vanhemmaksi, kun on astunut virallisesti "teini-ikään". Hän odottaa innolla lukion aloittamista, jos sieltä vaikka löytäisi uusia ystäviä.


Myös Leah on saanut kasvupyrähdyksen ja näyttää jo isolta tytöltä. Janetia aivan kauhistuttaa, miten hänen pienet lapsensa voivat molemmat olla jo niin isoja. Leah aloittaisi koulunkin jo parin viikon kuluttua.


"Äiti hei, voidaanko me remontoida Tomin huonetta, kun siitä kerran tulee munkin huone?" Leah pyytää äidiltään. Hän ei millään haluaisi asua Tomin kanssa samassa huoneessa, mutta asunnossa ei ole riittävästi makuuhuoneita heille molemmille.


"Eiköhän se onnistu, täytyy vain jutella Tominkin kanssa", Janet lupautuu.
"Mutta ei mitään poikien huonetta äiti", Leah marisee. Janetia naurattaa, Leah on niin neiti, vaikka onkin vielä niin pieni.


Janet soittaa oitis remontointifirmaan ja kertoo tilanteesta. He lupaavat tulla seuraavana aamuna kuuntelemaan tarkemmat toiveet huoneesta. Leah kuuntelee tarkkaavaisesti taustalta, jotta äidiltä ei jää mitään oleellista sanomatta - tai ettei huoneesta vain tule taas sinistä.


Remontti toteutuu kaikkien onneksi nopeasti. Leah on hieman näreissään huoneessa vallitsevasta vihreästä väristä, mutta pitää sitä kuitenkin sinistä parempana värivaihtoehtona. Tom valtaa kerrossängystä oitis yläpedin ikäänsä vedoten eikä Leahin auta kuin tyytyä alasänkyyn.


Kesäloman viimeiset päivät sujuvat Leahilla uiden. Hän on oppinut vihdoin uimaan sujuvasti ilman kellukkeita ja seuraavana haasteena hänellä onkin hypyt hyppylaudalta.


Kerta toisensa jälkeen hän liukastuu, hyppää kipeästi vatsalleen tai nielaisee ison kulauksen vettä ennen kuin lopulta saa ensimmäisen onnistuneen hyppynsä. Tästä innostuneena Leah alkaa harjoitella erilaisia hyppyjä. Pommi, pää edellä, kuperkeikka...


Tom ei ole kiinnostunut ulkoilmasta. Hän viettää päivät aamusta iltaan ennemmin sisällä pelaten pelejä.


Oikeastaan perheestä kenenkään muun on vaikea päästä katsomaan televisiota olohuoneen isosta televisiosta, sillä Tom istuu sen ääressä aina. Hän myös metelöi pelatessaan, joten muutenkaan kukaan ei viihdy olohuoneen läheisyydessä.


Haku on saanut tilauksen isolta asiakkaalta, joka tahtoo ehdottomasti Hakun maalauksen taidekokoelmiinsa. Asiakas on nimekäs taidekeräilijä, jonka avulla Haku voi saada kauan kaivattua mainetta taidepiireissä.


Eräänä iltana koulujen jo alettua Haku ja Janet istuvat tapojensa mukaan sohvalla juttelemassa päivän tapahtumista.
"Voitko kuvitella, Tomin koululta soitettiin jo, että Tom lintsaa", Janet huokaa järkyttyneenä.
"Se poika ei todella viihdy koulussa. Ihan kuin minä"; Haku hymähtää. Hän ei osaa olla kovinkaan huolissaan.
"Ei tämä ole leikin asia, mieti jos hän ei koskaan valmistu edes lukiosta", Janet kauhistuu.


"Ehkä meidän pitäisi muuttaa jonnekin muualle, kauas pois täältä", Janet ehdottaa.
"Oletko nyt ihan tosissasi?" Haku kauhistuu.
"No joo-o, muutetaan vaikka johonkin suurkaupunkiin. Tai maalle!" Janet innostuu.


"Etkö tiedä edes haluatko kaupunkiin vai maalle?" Haku hämmentyy. Hänestä tuntuu, ettei tämän vaimolla ole aavistustakaan siitä, mitä oikein tahtoo.
"No jos muutetaan kaupunkiin, mutta ei ihan keskustaan. Syrjemmälle", Janet ehdottaa.


"Ei oikeastaan hullumpi ajatus. Olenkin jo vähän kyllästynyt tähän merielämään", Haku tuumaa ja alkaa jo hiukan innostua ajatuksesta.


"Mahtavaa! Soitetaanko vaikka heti kiinteistövälittäjälle ja tiedustellaan vähän asiasta?" Janet ehdottaa.


"Mulla on parempi idea, tule vähän tänne", Haku huokaa ja kaappaa Janetin kainaloonsa.


"Oletko ihan varma tästä kaikesta? Tämähän oli sun unelma", Haku varmistelee.
"Olen. Tom kaipaa maiseman vaihtoa ja oikeastaan niin minäkin. Olen nähnyt täältä jo kaiken".
"No sitten me muutetaan", Haku lupaa.


Heti aamulla Haku soittaa tutulle kiinteistövälittäjälle ja kertoo heidän toiveistaan ja aikeistaan.
"Hmm, odotapas niin tutkin", kiinteistövälittäjä lupaa ja alkaa näpyttää tietokonettaan. Janet odottaa sohvalla jännittyneenä.


"Täältä löytyisi yksi pientä remonttia ehkä vaativa omakotitalo suuren kaupungin ulkopuolelta", kiinteistövälittäjä kuvailee.
"Hyvä, me otetaan se", Haku päättää oitis.
"Ettekö halua nähdä asuntoa ensin?" kiinteistövälittäjä hämmentyy. Haku kuitenkin kieltäytyy, hän haluaa vain muuttaa ja uskoo asunnon olevan hyvä.


Parin viikon kuluttua koko perhe ahtautuu taksiin, joka vie heidät lentokentälle ja kohti uutta asuntoa. Kaikkia jännittää. Leahia harmittaa jättää juuri alkanut ihana koulu, josta hän oli löytänyt jo pari hyvää kaveriakin. Tom on vain innoissaan päästessään aloittamaan uudelta pohjalta.


---

Siirtymäosa, seuraavassa alkaa tapahtua.... ;)

4 kommenttia: